Skip to main content

Vereniging voor Epidermolysis Bullosa Patiënten

Doorbraak in gentherapie van huidcellen

Een experimentele behandeling heeft op het nippertje het leven gered van een zevenjarige jongen die lijdt aan de aangeboren dodelijke huidziekte junctionele epidermolysis bullosa. Dankzij gentherapie op zijn eigen gekweekte huidcellen heeft hij weer een nieuwe, gezonde huid gekregen. Gekweekte huid van zijn eigen cellen bedekt nu zijn hele lijf op plaatsen waar de opperhuid geheel was verdwenen. Dat heeft een Duits team van behandelend artsen in Bochum samen met de Italiaanse ontwikkelaar van de techniek, Michele DeLuca, woensdag gemeld in Nature, in het artikel: Regeneration of the entire human epidermis using transgenic stem cell (bron NRC handelsblad 9 november 2017).

Volgens dermatoloog Prof. Dr. Jonkman is dit een geweldige stap. In vakkringen was het nieuws al bekend, maar het is prachtig dat dit nu ook naar buiten kan worden gebracht.
De ernstige vorm, zoals bij dit jongetje uit Duitsland, is gelukkig zeldzaam. Elk jaar worden er in Nederland 4 of 5 kinderen mee geboren.

Meer lezen?

Reactie van Debra International:

Filmpje:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/laatste-videos-nieuws/lilian-heeft-altijd-blaren-door-een-zeldzame-huidziekte-mensen-kijken